Kinderen en Kleuren

Inkleuren stimuleert niet alleen de fijne motoriek, maar leert kinderen ook goed kijken naar tekeningen. 'We observeren om te leren.' De kleurplaat zet aan om na te denken over de kleuren die het beste bij het mens, object of dier passen en het kind gaat verbanden leggen met mogelijke ervaringen en kennis uit het verleden. 'Een ambulance is die nou geel of wit? Oh ja, geel, ik zag hem van de week nog rijden door de straat.'
Ook vergt inkleuren focus en doorzettingsvermogen; hoe meer details, hoe meer het kind moet nadenken over wat hij ziet en welke kleur het vlak binnen de lijnen moet krijgen. Een uitschieter is zo gemaakt, dus een kind moet soms een creatief beroep op zichzelf doen om iets op te lossen (i.p.v.: 'Mag ik een nieuwe kleurplaat, want ik ben uitgeschoten.'). Foutjes maken hoort erbij en het is goed voor ieder mens om zijn eigen werk en proces te leren waarderen.
Kleuren stimuleert dus de executieve vaardigheden. Voor een beeldende toelichting over dit onderwerp klik hier.

Creatieve Begaafdheid

Inkleuren kan ook veel zeggen over het cognitief vermogen van kinderen. Het toepassen van bijzondere kleurencombinaties; het gebruik van licht- en donkertinten van dezelfde kleur (schaduwen simuleren); patronen aanbrengen; nauwkeurigheid; extreme focus (flow); drang naar een authentiek voorbeeld; goede reflectie op eigen werk; en zelfs het verscheuren van eigen werk (frustratie); zijn o.a. signalen van creatief (hoog)begaafde leerlingen.

Herkent u dit? Geef deze kinderen meer ruimte en tijd voor hun creatieve proces! Complimenteer deze kinderen op de punten in hun werk waarin ze zich onderscheiden en geef ze opbouwende kritische feedback. Deze kinderen hebben te weinig aan alleen complimenterende feedback als 'mooi' en 'goed zo', ze willen namelijk vooral nog beter worden in wat ze doen!

 

Onderwijs

Kleurplaten kunnen kinderen verwonderen, inspireren, stimuleren tot spel en nieuwsgierig maken naar allerlei onderwerpen. De kleurplaten en kleuropdrachten op de website kleurjesuf.nl kunnen ook een prachtige opdracht vormen op de weektaak of aansluiten als opdracht bij een bepaald thema.

Heeft u als onderwijzer of pedagogisch medewerker een wens voor een bepaalde kleurplaat? (bijvoorbeeld voor een thema in de les)
Mail uw wens of idee gerust naar info@kleurjesuf.nl

Tekst & Illustratie: Mathijs A. Uittenbroek (2021)